Jdi na obsah Jdi na menu
 


R. E. Lee své sestře - 20. dubna 1861

Arlington, Virginie
20.dubna 1861

Paní Anne Marshall
Baltimore, Maryland


Moje drahá sestro,

Jsem zarmoucen, že tě nemohu vidět. Čekal jsem na vhodnější období, které mi přineslo velmi hlubokou a trvalou lítost. Nyní jsme ve stavu války, která nic nepřinese. Celý Jih je ve stavu revoluce, do kterého byla Virginie, po dlouhém zápasu, získána; a ačkoli si uvědomuji, že nemám žádné pochopení s tímto stavem a měl bych se zdržet a hájit nápravu křivd, reálných nebo předpokládaných až do konce, přesto jsem si v duchu musel položit otázku, zda bych se toho měl zúčastnit proti mému rodnému státu.

S veškerou mou oddaností Unii a pocitu loajality a povinnosti amerického občana, jsem nebyl schopen, aby se dostalo do mé mysli, abych pozvedl ruku proti mým příbuzným, mým dětem, mému domovu. A tak jsem tedy odstoupil z pověření v armádě  vložil se do obrany mého rodného státu (s upřímnou nadějí, že mé bezvýznamné služby nikdy nebude zapotřebí). Doufám, že nikdy nebudu muset být povolán, abych tasil svůj meč.

 
Já vím, že mně to budeš dávat za vinu, ale přemýšlej tak laskavě, jak můžeš a věř, že jsem se snažil dělat to, co jsem myslel, že je správné. Nedokážeš si představit přemáhání, které mě to stálo, bych Ti poslal kopii mého dopisu o odstoupení. Nemám více času. Kéž Bůh střeží a chrání Tebe a Tvé blízké a zahrne Vás věčným požehnáním, to je motlidbou 

Tvého oddaného bratra,
R. E. Lee